EAT inženjeri: BiH treba hitnu digitalnu strategiju

Bez autora
Feb 21 2024

Sekcija inženjera elektronike, automatike i telekomunikacija (EAT) oglasila se saopćenjem za javnost u kojem naglašava kako Bosna i Hercegovina po svim kriterijima zaostaje u svom digitalnom razvoju te ponudila svoju pomoć kako bi se barem donekle pokušao uhvatiti priključak s razvijenim državama u Evropi i svijetu.

"U medijima je objavljena analiza o digitalnom razvoju Bosne i Hercegovine, ili bismo se usudili reći o 'digitalnom zaostajanju i (ne)razvoju BiH'. Konstantovano je ono što mi već duže vrijeme spominjemo i pišemo – Bosna i Hercegovina po svim kriterijima zaostaje u svom digitalnom razvoju, a samim time zaostajemo u osnovnoj podlozi za razvoj moderne privrede i za privlačenje značajnijih stranih investicija", navode iz EAT-a.

Kako dodaju, nije im cilj kritikovati i vraćati se u prošlost, nego ponuditi svoju pomoć da se neke stvari što prije pokrenu s mrtve tačke i da se pokuša barem donekle uhvatiti priključak s razvijenim državama u Evropi i svijetu.

"Bosni i Hercegovini treba hitna digitalna strategija. Nije to dokument od stotine ili hiljade stranica. To je dokument od 50-60 stranica, ali dokument u kojem će slijedno biti pobrojane hitne aktivnosti koje treba provesti i u kojem će biti jasno napisano šta ko treba napraviti. I to na svim nivoima – od državne, preko entitetske pa do lokalne. Strategija u kojoj će svaka kompanija prepoznati što su njezini zadaci i očekivanja od nje. Naravno država i entiteti trebaju takvim kompanijama i organizacijama omogućiti olakšice. I sve to bi bilo jasno navedeno u jednom takvom dokumentu", naglasili su iz EAT-a.

Kako navode, "dok se u svijetu već intenzivno radi na standardizaciji 6G mobilne mreže (komercijalizacija prvih 6G mobilnih mreža očekuje već negdje 2029. godine), mi u BiH očekujemo raspisivanje tendera za 5G licence negdje u 2026. godini (a možda ili čak vjerovatnije i nakon te godine)".

"Definitivno stoji tvrdnja da u svijetu telekomunikacija i informatike zaostajemo jedno desetljeće a možda i više. Takvo zaostajanje u području agronomije ili turizma je ogromno, u telekomunikacijama i informatici je katastrofalno", naglasili su.

Pozvali su sve da započnu raditi konkretne stvari u digitalizaciji društva u Bosni i Hercegovini.

"Nudimo vam našu pomoć i ekspertizu, jer nikada kao sada je nastupilo vrijeme da se započne slušati glas struke", poručuju iz Sekcije EAT inženjera.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik